Een plek met honderden jaren historie

Al sinds omstreeks 1800 is er levendigheid op deze plek. Het begon met een woonhuis met bakkerij. Tot begin 1900 bleef dit relatief rustig. In 1906 werd achter de woning met bakkerij de Coöperatieve stoomzuivelfabriek Sint Cornelis opgericht. In deze stoomzuivelfabriek werd melk uit de regio verwerkt tot boter, kaas en overige melkproducten. De stoomzuivelfabriek was tot 1949 actief op deze locatie.

De stoomzuivelfabriek in Wanroij werd in 1949 verkocht aan de Boerenbond Wanroij. De voormalige melkfabriek werd gebruikt voor de opslag van agrarische producten (pakhuis). In 1956 werd het pakhuis verbouwd tot malerij en voederfabriek. Uiteindelijk is in 2015 het laatste voeder vertrokken vanuit Wanroij en de fabriek definitief gesloten. De Welkoop winkel is nog steeds open en blijft ook voorlopig actief op deze locatie.

Kenmerkend voor de locatie is het grote logo op de gevel van de fabriek. “Met kruis en ploeg” staat er in het latijn op geschreven. Op een verrassende manier blijft dit logo behouden op de plek en komt het terug in het nieuwe plan. Ooit was het immers een geschenk van het dorp aan de Boerenbond.

Foto’s: o.a. door gekniptbykarin

terug naar overzicht